Vegan sheperd's pie

600 g aardappelen
600 g zoete aardappelen
zeezout
versgemalen zwarte peper
40 g zuivel-vrij margarine
1 ui
2 wortelen
3 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
1 eetlepel korianderzaad
olijfolie
½ een klein bosje tijm
350 g kastanjechampignons
12 zongedroogde tomaten
2 eetlepels balsamicoazijn
veganistische rode wijn
100 ml biologische groentebouillon
1 x 400 g blik linzen
1 x 400 g blikje kikkererwten
5 takjes verse bladpeterselie
2 takjes verse rozemarijn
schil van 1 citroen
30 g verse paneermeel
Schil en snijd de aardappelen in stukken van zo'n 2cm. Plaats de gewone aardappelen in een grote pan met koud gezouten water op een matig vuur. Breng aan de kook, en laat 10 tot 15 minuten doorkoken, of tot ze zacht zijn, voeg na 5 minuten de zoete aardappelen toe. Afgieten en droog laten stomen, dan terug in de pan met de margarine en een snufje zout en peper. Pureer tot een gladde massa, en zet weg tot je het weer nodig hebt.
Schil en snijd de ui, wortelen, 2 teentjes knoflook, en de selderij fijn. Maal het korianderzaad fijn in een vijzel. Doe het dan allemaal in een middelgrote pan op een matig vuur met een goede scheut olijfolie. Doe de tijmblaadjes erbij, en laat het ongeveer 10 minuten koken, of tot de groenten zacht zijn.
Ondertussen, hak de champignons en zongedroogde tomaten in stukken. Voeg toe aan de pan, samen met de azijn en 2 eetlepels van de zongedroogde tomaten olie uit het potje. Laat het nog zo'n10 minuten koken en voeg dan een scheutje wijn toe, zet het vuur hoger, en laat doorkoken. Roer de bouillon, linzen en kikkererwten (met vocht en al) erdoor, laat het 5 tot 10 minuten inkoken, of tot iets is ingedikt. Pluk en hak de peterseliebladeren grof en roer in de pan. Breng op smaak, en doe alles in een grote ovenschaal (ongeveer 25cm x 30cm).
Verdeel de puree erover heen, en maak het plat met de achterkant van een lepel. Snijd het resterende teentje knoflook, en doe het in een kom met de rozemarijn, citroenschil, paneermeel en 1 eetlepel olijfolie. Meng goed en strooi dit over de puree, dan plaats in de hete oven gedurende ongeveer 10 minuten, of tot het door en door heet is. Plaats dan nog even onder de grill voor 2 tot 3 minuten, of tot het goudbruin is en serveer met uw favoriete (groene) groente.
Aanpassingen:
Ik heb geen margarine gebruikt voor de puree, maar olijfolie. Verder heb ik geen rode wijn toegevoegd, maar een beetje extra bouillon.
Het koste best veel tijd om te maken, ik denk in totaal ongeveer anderhalf uur, maar dan heb je ook echt iets superlekkers op tafel staan. We hebben allemaal, inclusief goede vriend van Lukas die mee-at, echt gesmuld!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten