zondag 7 december 2014

Romige knolselderijpuree met rode spitskool, shiitake en knoflookgarnalen

Vrijdag 5 december 

Romige knolselderijpuree met rode spitskool, shiitake en knoflookgarnalen

400 g knolselderij
250 g rode (spits)kool
100 g shiitake-paddestoelen of kastanjechampignons
10 rauwe gepelde tijgergarnalen
klein handje walnoten
2 teentjes knoflook
1 flinke el crème fraîche
verse tijm
rodewijnazijn
honing
olie om in te bakken
zout en versgemalen zwarte peper


Bron: lepeltjeliefde.blogspot.nl/2014/11/romige-knolselderijpuree-met-rode.html

Snijd de knolselderij in blokjes. Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de blokjes ongeveer 15 minuten tot ze zacht zijn.
Terwijl de knolselderij kookt, voeg je fijngesneden knoflook en een eetlepel olie bij de garnalen. Laat marineren. Snijd de rode spitskool in dunne hapklare reepjes en de shiitake in plakjes. Hak de walnoten fijn.
Verhit olie in een wok en bak de spitskool eerst een minuut op hoog vuur. Draai het vuur daarna laag en voeg tijm toe. Laat nog een kleine 5 minuten bakken tot de groente vrijwel zacht is. Blus op het laatst af met 1 ruime el rodewijnazijn en breng op smaak met een kneepje honing, peper en zout. Hevel de gewokte spitskool over naar een kom en houd warm. Laat de smaken even intrekken.
Poets de wok schoon met keukenpapier. Verhit de wok en voeg de gemarineerde garnalen toe. Bak ze zo'n 1,5 minuut en voeg dan de paddestoelen en een scheutje rodewijnazijn toe. Bak nog even kort tot de garnalen en paddestoelen gaar zijn. Meng de walnoten erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Giet de knolselderij af en pureer de groente, bijvoorbeeld met een handblender. Roer crème fraîche erdoor en breng op smaak met tijm, zout en peper. Verdeel de knolselderijpuree over de borden en maak af met de gewokte spitskool en het garnalenmengsel. 


Aanpassingen:
Dit recept is voor 2 personen. Wij hebben veel meer knolselderij en rode spitskool (nu te koop bij de Lidl) gebruikt, en meer garnalen. Het waren volgens mij geen tijgergarnalen. Verder hebben we geen rodewijnazijn gebruikt (hadden we niet in huis), maar balsamico azijn. Ook hebben we geen walnoten toegevoegd. Om het 'Jelinek' te maken hebben we de crème fraîche vervangen door sojaroom. 
Wauw, wat een heerlijk recept! We hebben allemaal gesmikkeld. De volgende keer zullen we wel de rode spitskool iets langer bakken, omdat het voor Linn (bijna 21 maanden) nog wat lastig te kauwen was. Echt een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten