Zaterdag 29 november
Rode curry met aubergine, boontjes en garam masala
350 g sperziebonen
1 aubergine
1 ui
3 tenen knoflook
3 cm verse gember
6 el gezeefde tomaten (passata)
1 afgestreken tl kurkumapoeder
1 tl komijnpoeder
1,5 - 2 tl garam masala of naar eigen smaak
200 ml romige kokosmelk
150 ml water
zout en eventueel chilivlokken
olie om in te bakken
(optioneel) gebakken krokante uitjes uit een potje, cashewnoten of cassavekroepoek
Snipper de ui en snijd de knoflook en gember fijn. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in hapklare stukjes. Snijd de aubergine in plakken en daarna doormidden.
Verhit olie in een brede diepe pan en fruit de knoflook en ui. Voeg daarna de gember toe en laat 1 minuut meebakken. Voeg de kurkuma en komijn toe en bak deze even kort mee. Doe daarna de aubergine en tomatensaus in de pan en laat de aubergine in ongeveer 5 minuten zoetjesaan zacht worden, terwijl je regelmatig omschept.
Voeg als de aubergine zacht is, kokosmelk, water, sperzieboontjes en een snuf zout toe. Breng het geheel aan de kook. Laat de curry ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de sperziebonen gaar zijn. Eventueel kun je op het laatst wat extra water en/of tomatensaus toevoegen als je de curry liever natter hebt (hoewel ik de curry liet inkoken zonder deksel op de pan voor een wat dikkere curry).
Breng op het laatst op smaak met garam masala en eventueel zout en chilivlokken. Serveer met rijst naar keuze en bijvoorbeeld met krokante uitjes, cashewnoten of cassavekroepoek.
Bron: lepeltjeliefde.blogspot.nl/2014/09/rode-curry-met-aubergine-boontjes-en.html
Aanpassingen:
Deze keer heb ik wel kokosolie gebruikt om in te bakken. Dan maar even niet 100% Jelinek...
Ook heb ik iets meer sperziebonen toegevoegd. Verder heb ik in plaats van kokosmelk, amandel om mee te koken van Zonnatura (http://zonnatura.nl/assortiment/aanvullend-assortiment/smaakmakers/amandel/) gebruikt. Het gerecht was lekker, maar ik miste toch wel de lekkere zachte kokossmaak. Iemand tips?
Als rijst heb ik basmati-rijst gebruikt.
En helaas was ik ook vergeten dat Linn niet van boontjes houdt... Dus de volgende keer een andere curry.
Ook vroeg ik me af of de garam masala (heb die van Jonnie Boer gebruikt) perse pas aan het eind van de kooktijd mag worden toegevoegd, of dat die ook mee mag pruttelen met de rest. Lijkt me voor de smaak beter.
Labels
aardappeltjes uit de oven
andijvie
bloemkool
boerenkool
bonbons
broccoli
chili
chocolade
couscous
curry
Dhana Chocolade
falafel
glutenvrij
guacamole
hartige pannenkoekjes
havermout
Horizon
hummus
Jamie Oliver
Jelinek
kerriesaus
kokosmelk
korma
Kult
lasagne
ms
multiple sclerose
nasi
oesterzwammen
oms
ontbijt
overcoming multiple sclerosis
overnight oats
pad thai
pasta
pesto
quesadillas
raw
recepten
Sheperd's pie
spaghetti
stamppot
stoofpotje
vegan
vegetarisch
visschotel
warme chocolademelk
zuurkool
zondag 30 november 2014
Rode curry met aubergine, boontjes en garam masala
Labels:
curry,
Jelinek,
kokosmelk,
ms,
multiple sclerose,
overcoming multiple sclerosis,
recepten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dit is een favorietje van ons gezin. We maken deze curry regelmatig, en ook de meisjes (nu bijna 3 en dik 16 maanden) smullen ervan. De garam masala bak ik trouwens nu altijd meteen aan het begin mee met de kurkuma en de komijn.
BeantwoordenVerwijderen